Essay: The innovation of Doosje Donner

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 5 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • The innovation of Doosje Donner
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 1336 words. Download the full version above.

Onderbouwing Infographic

Marissa Deuze 0861677

Nils van Kampen

Vincent Kleij

Richard Koorevaar

Robbert de Voogd

Mw. Withuis

Opleiding Communicatie

Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie

Hogeschool Rotterdam

11 mei 2016, Rotterdam

Onderbouwing infographic

Story

In 1912 neemt Johannes Hendrikus Donner een kleine boekhandel over. Donner kwam uit een domineesgezin en had zich geschoold in Amersfoort en in Duitsland in het boekenvak. De literatuur die daar vooral verkocht werd, was gereformeerde literatuur en enkele romans die niet als aanstootgevend gezien konden worden. Donner had een vaste klantenkring, omdat de Gereformeerde Kerkbode daar verkrijgbaar was.

Tijdens het bombardement van Rotterdam, gaat de boekhandel in vlammen op en zijn genoodzaakt om te verhuizen. Donner zag de mogelijk positieve marketingeffect van een verhuizing naar De Korte Lijnbaan, in 1953. De Lijnbaan was een vernieuwend, toonaangevend en trendsettend winkelcentrum. Ideale locatie om een nieuwe vestiging te openen.

In 1955 overlijdt oprichter Johannes Donner en de zoon van zijn partner, neemt de zaak over. In de Jaren 60 en 70 wordt Donner steeds groter. Zij moeten zelfs het filiaal verbouwen, om de boeken en de klanten een plaats te bieden. Ze openen in die tijd zelfs filialen in de regio van Rotterdam. In 1966 stop Donner met het verkopen van de Kerkbode en van de gereformeerde beginselen is nog maar weinig over. Het motto werd: Donner verkoopt alles. En deze motto hielden ze nog enkele decennia aan.

In 1986 werd in het Duitse Bielefeld een gigantische boekhandel met een oppervlakte van 4500m2 geopend. Daar werden boeken verkocht, maar ook CD’s, software en video’s. De klanten konden daar zelfs een kopje koffie drinken. De Nederlandse boekhandelaren reageerde huiverig op zulk soort boekenwinkel, maar Donner naar wel de gok en verhuisde in 1988 naar een nieuw gebouw van 4000m2. Na één jaar was de omzet van Donner vergroot van acht naar achttien miljoen gulden. Net als de winkel in Bielefeld, verkoopt Donner naast boeken ook broodjes en thee, in een Franse Boulangerie. Donner begint ook bedrijven over te nemen, zoals IT-records, waar pop- en jazz cd’s te koop zijn. Deze winkels doen het ook beter dan ooit te voren nu ze onderdeel zijn van Donner. In het weekend komt 70% van het winkelend publiek naar binnen zonder te weten wat ze willen kopen. Door de opening van de Koopgoot, komen er steeds meer dagjesmensen naar Donner. Maar die drukte heeft ook een keerzijde. Er staan lange rijen voor de kassa’s, omdat er te veel mensen binnen zijn. Dat betekend dat Donner wéér moest uitbreiden. Na de uitbreidingen ging het nog jaren goed met Donner, tot dat er overnames kwamen van Donner en de economische crisis zijn intreden deed. Maar ook de opkomst van webwinkels heeft Donner de spreekwoordelijke das om gedaan.

Uiteindelijk is Donner er weer boven opgekomen dankzij crowdsourcing en kunnen zij nu nog steeds voortbestaan.

Donner:

Onze opdrachtgever bleek boekenwinkel Donner te zijn. Voor ons allemaal een hele bekende winkel, waar we zelf ook wel eens wat gekocht hadden. We waren dus erg blij met deze mooie boekenwinkel. Toen we de briefing kregen van de opdracht en we hoorden wat we moesten gaan doen, zagen wij als team meteen kansen voor de zaak. Hier liepen we later ook wel een beetje op vast, omdat we zelf al met oplossing kwamen, zonder onderzoek te hebben gedaan. We moesten hier dus echt beginnen vanuit de aannames. De opdracht die wij kregen was dan ook: Hoe kan Donner user generated content integreren in verschillende communicatieconcepten om een integrale klantbeleving te creëren?

Branche

De boekenbranche in Nederland is een dalende branche. Dit komt omdat alles tegenwoordig digitaal te lezen is. Boeken verdwijnen of worden vervangen door e-books, die je online kunt lezen. We zien dus een duidelijke stijging in de omzet van de e-books.

Het is dus belangrijk om die online markt als boekenwinkel beter te gaan benutten. Er is dus een grotere vraag naar de online boeken. Hierdoor wordt er online ook veel meer gekocht. Duidelijk te zien dat de verkoop in de boekenwinkels hard daalt nu de opkomst van online boeken zo groot is.

Proces

Nadat we ons hebben verdiept in de boekenbranche en Donner zelf, hebben wij eerst besloten een Enquête te houden over Donner. Als snel bleek dat dit niet de juiste aanpak was en dat we moesten gaan beginnen met a/b testen.

Insight:

Als snel begonnen we met het meten van de bekende a/b testen die uit het boek “ de Lean start-up” kwam. Eerst begonnen we met de basis vraag bestelt u wel eens wat op donner.nl. Hierbij kocht het merendeel nooit wat op Donner.nl of wist niet eens van het bestaan af van deze site. Later zijn we doorgegaan op deze vraag, met een nieuwe vraag, namelijk: waarvoor zou u wel naar de site van Donner gaan?

Ook hier kregen we verassende antwoorden op zoals, als ik recensies nodig heb of een boek digitaal wil inkijken, dan zou ik wel naar de website gaan.

Voor ons als team begon er nu eindelijke wat van de grond te komen, om door te gaan met een idee voor Donner. Nadat we dus verkeerd gestart waren, hebben we een nieuwe draai gegeven en zijn we in 1 week tijd meteen allerlei nieuwe a/b testen gaan doen. Toen we inzicht hadden over Donner en waarom mensen er specifiek, zijn we een doelgroep vast gaan stellen. Eerst hebben we ons gefocust om jonge mensen in een zeer breed begrip. Juist omdat we hun naar de website wilde trekken.

Product

Al snel ontstond ons eerste idee Donnerdag, Elke eerst donderdag van de maand zullen er speciale lezingen zijn in donner met een thema. Toen we dit gingen testen bleek dat we niet goed wisten hoe we het verband moesten maken met de website. We zaten op dit punt vast en we moesten het over een andere boeg gooien. Want we misten ook nog waarde voor de doelgroep. We zijn verder gaan borduren op een Community, zodat mensen zich op de site konden aan sluiten. Toen we dit wilde gaan testen, bleek dit een slecht idee te zijn, want mensen gaan niet zo maar voor alleen een community naar de website. Een teken dat er nog geen waarde was opnieuw voor de doelgroep. Toen kwamen we met het idee om een doosje Donner op te maken. Een giftbox met elke maand/periode een ander thema en samen te stellen door mensen. Ook besloten we om de doelgroep aan te passen naar studenten/jongeren. Toen we ook dit idee voor legde aan de doelgroep waren ze meteen enthousiast. Bingo dachten we dit idee gaan we uitbreiden. Al snel zijn we leuke thema;s gaan bedenken voor het doosje met zelfs een speciale “mysterie box”

Experience

Weer gingen wij vragen hoe ze dit vonden en meteen werd er weer enthousiast op gereageerd. Veel mensen vonden het fijn dat je zelf boeken kon samenstellen en je kon laten inspireren door ander studenten/bekende Rotterdammers. Want Donner is de Rotterdamse boekenwinkel en dit moet ook terug komen op de site. Zo bedachten we om bekende Rotterdammers boeken aan te bevelen voor in het doosje. Ook de kopers van het doosje zelf kunnen recensies achter laten en advies geven over boeken. Voor vele een echte toegevoegde waarden om eens wat leuks cadeau te doen, maar ook zeker voor zichzelf om zich te laten inspireren. Het fijne is dat ze het zelf kunnen samen stellen aan de hand van elke keer weer nieuwe thema’s.

Doosje Donner ons product waar we trots op zijn en na veel onderzoek, hier en daar bijschaven en opnieuw beginnen een mooi eindproduct die echt waarde creëert voor onze doelgroep.

Bronnen:

http://michellevandijkschrijft.nl/2014/03/01/totaalboekhandel-donner-artikel-uit-2002/

http://www.leesmonitor.nu/boekenvak

http://www.boekblad.nl/sandor-brouwer-(novamedia)-meer-samenwerking-in.249692.lynkx

http://www.nu.nl/boek/3728721/polare-rotterdam-wordt-weer-donner.html

http://www.rijnmond.nl/nieuws/134742/Boekhandel-Donner-blijft-op-de-Coolsingel

http://www.inct.nl/nl/artikel/3912/doorstart-donner-blijkt-succesvol.html

https://www.symbid.nl/press/206-boekhandel-donner-gered-door-crowdfunding-van-250-000-eur

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, The innovation of Doosje Donner. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/the-innovation-of-doosje-donner/> [Accessed 24-06-22].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.