Essay: Operatie Bay of Pigs

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 3 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Operatie Bay of Pigs
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 813 words. Download the full version above.

Op 1 januari 1959, een jonge Cubaanse nationalist genaamd Fidel Castro (1926-) reed met zijn guerrilla leger door Havana en zette generaal Fulgencio Batista (1901-1973), de natie door Amerika gesteunde president af. Voor de komende twee jaar, ambtenaren van het State Department VS en de Central Intelligence Agency (CIA) probeerde Castrouit zijn macht te zetten. Tot slot, in april 1961, lanceerde de CIA een missie: een full-scale invasie van Cuba door 1.400 Amerikaanse opgeleide Cubanen die uit hun huizen waren gevlucht toen Castro de macht overnam. De invasie was geen succes: De rebellen werden zwaar getroffen en waren zwaar in de minderheid alle rebellen gaven zich binnen 24 uur over.

Veel cubanen verwelkomde Fidel Castro in 1959 na zijn coup tegen dictator Fulgencio Bastista. Maar het nieuwe regime op het eiland slecht 161 km verwijderd van de Amerikaanse kust. Batista was een corrupte en repressieve dictator, maar hij was wel pro-VS en hij was een bondgenoot van de Amerikaanse suiker bedrijven. Amerikaanse bedrijven hadden 50% van alle suikerriet bedrijven op Cuba in handen. Batista deed weinig om hun bewegingsvrijheid te beperken. Hij was een betrouwbare anticommunist. Castro daarentegen was een communist. De cubanen vonden het tijd worden dat ze meer controle hadden over hun land.

Castro’s regime was zo’n grote dreiging voor Amerikaanse belangen dat de VS zelfs plannen had om hem te vermoorden.

Toen Castro aan de macht kwam had hij meteen maatregelen genomen om de Amerikaanse invloed op het eiland te verminderen. Hij nationaliseerde Amerikaanse gedomineerde industrieën zoals suiker en mijnbouw, introduceerde landhervormingen’s en riep andere Latijns-Amerikaanse regeringen om te handelen met meer autonomie. In reactie tot de ontwikkelingen in Cuba gaf president Eisenhower in 1960 toestemming voor de voor de CIA operatie om 1.400 Cubaanse vluchtelingen te trainen om het regime van Castro omver te gooien. Castro’s diplomatieke toenadering richting de Sovjet-Unie zorgde voor veel spaning. Als gevolg van Castro’s nieuwe diplomatieke richting reageerde de VS met een verbod op de import van Cubaans suiker. Om de Cubaanse economie te beschermen tegen de klap. Kocht de Sovjet-Unie 80% van de voor de VS bedoelde suiker op.

In januari 1961, verbrak de Amerikaanse regering diplomatieke betrekkingen met Cuba en stapte haar voorbereidingen voor een invasie op. Sommige ministerie van Buitenlandse Zaken en andere adviseurs van de nieuwe Amerikaanse president John F. Kennedy, hielden vol dat Castro geen echte bedreiging voor Amerika was, maar de nieuwe president was van mening dat de verwijdering van de Cubaanse leider een sterk bericht richting Rusland, China en sceptische Amerikanen zouden zien dat hij serieus was over het winnen van de Koude Oorlog.

Kennedy had Eisenhower CIA-campagne om een guerrilla-leger te trainen en het uitrusten van Cubaanse vluchtelingen geërfd, maar hij had een aantal twijfels over de wijsheid van het plan. Het laatste wat hij wilde, zei hij, was ‘directe, openlijke “interventie van de Amerikaanse militairen in Cuba: de Sovjets zou dit waarschijnlijk zien als een daad van oorlog en zouden dat vergelden. Echter, CIA agenten vertelden hem dat ze de Amerikaanse betrokkenheid in de invasie geheim konden houden, als alles verliep volgens plan , zou de campagne een anti-Castro opstand op het eiland veroorzaken.

Het eerste deel van het plan was om de kleine luchtmacht Castro’s te vernietigen, waardoor het onmogelijk werd voor zijn leger om de indringers te verslaan. Op 15 april 1961,vertrok een groep van Cubaanse vluchtelingen vanuit Nicaragua in een squadron van de Amerikaanse B-26 bommenwerpers, geschilderd om te kijken op gestolen Cubaanse luchtmacht vliegtuigen, en bombardeerde Cubaanse vliegvelden. Echter, het bleek dat Castro en zijn adviseurs wist van de aanval en Castro had zijn vliegtuigen verhuisd uit de gevarenzone. De gefrustreerd, Kennedy begon te vermoeden dat het plan van de CIA gelekt zou zijn.

Op 17 april, vertrokken

de Cubaanse rebellen brigaden begon de invasie op een afgelegen plek aan de zuidelijke oever van het eiland bekend als The Pigs Bay. Bijna onmiddellijk, werd duidelijk dat de invasie een ramp was. De CIA wilde de invasie zo lang mogelijk geheim houden, maar een radiostation op het strand (die het CIA verkenningsteam niet had gezien) zenden elk detail van de operatie uit naar de luisteraars in heel Cuba. Onverwachte koraalriffen zonk twee van de schepen van derebellen. Backup parachutisten landden op de verkeerde plaats. Het duurde niet lang voordat Castor alle rebellen omsingeld had. De rebellen gaven zich over binnen 24 uur. 114 rebellen werden gedood en meer dan 1.100 werden gevangen genomen.

De CIA en de Cubaanse rebellen geloofde dat president Kennedy toestemming zou geven voor een echte Amerikaanse invasie van Cuba door het leger van de VS. Echter was de president resoluut en van mening dat een interventie door de VS zou leiden tot de 3e wereld oorlog.

De correlatie tussen de bananen oorlog en Bay of Pigs

De bananen oorlog en de Bay of pigs zijn 2 voorbeelden van

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Operatie Bay of Pigs. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/operatie-bay-of-pigs/> [Accessed 05-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.