Essay: Paste yoOpbouw

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 5 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Paste yoOpbouw
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 1325 words. Download the full version above.

Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven. De schrijver heeft ook geen flashbacks in Sumobroers gestopt, maar alsnog speelt het verleden een belangrijke rol. De hoofdpersoon wordt namelijk vaak geconfronteerd met zijn opa en oma, die veel problemen geven. Ze hadden vroeger namelijk iets gedaan wat niet heel leuk was en nu confronteren ze de hoofdpersoon hiermee.

Het boek bestaat voor het grootste deel uit onsamenhangende verhalen waarin de hoofdpersoon kattenkwaad uithaalt met zijn vrienden. Maar het boek heeft deels ook een doorlopend verhaal. Dit doorlopende verhaal gaat dus over de problemen die hij heeft met zijn opa en oma.

Verder bestaat het boek uit ongenummerde hoofdstukken, die elk op een nieuwe pagina beginnen.

Tijd en ruimte

Het verhaal speelt zich af rond de jaren tachtig van de negentiende eeuw in Odense, een stadje in Denemarken. De hoofdpersoon woont samen met zijn broertje en beide ouders in de paradijstuin, een wijk die precies het tegenovergestelde is van het paradijs. Het is een redelijk arme buurt waar de kinderen vaak niet veilig zijn op straat. De kleinere kinderen worden in elkaar geslagen door de grotere kinderen en er zijn veel gevaarlijke plekken waar de kinderen bijvoorbeeld kunnen verdrinken.

Perspectief

Het verhaal wordt het hele boek lang verteld vanuit de ogen van de hoofdpersoon, een elfjarig jongetje genaamd Lars. De schrijver zelf heeft geen rol in het boek dus het is het hele boek lang een ik-perspectief. Hierdoor is er een kijk op de wereld in Paradijstuin die niet helemaal objectief is. De oudere kinderen bijvoorbeeld, die Lars pesten, zijn in het boek het pure kwaad, maar hij en zijn vrienden (die precies hetzelfde doen alleen dan bij nog jongere kinderen) zijn heel normaal en doen nooit iets fout.

Personages

Op het eerste gezicht lijken alle kinderen in de Paradijstuin gewelddadige onopgevoede kinderen. Maar hoe verder je in het boek komt hoe meer je begrijpt dat het juist een wereld van overleven is. Om te overleven moet je de sterkste zijn en de kinderen proberen dit te bewijzen door te pesten, te schoppen en te slaan. Lars en zijn vrienden zijn niet anders dan al deze kinderen.

Verder spelen de ouders van Lars en zijn vrienden ook nog een redelijk grote rol in het boek. Veel van deze ouders slaan hun kinderen en zijn vaak dronken, ze zorgen dus niet goed voor hun kinderen. Zij zijn dan vaak ook de rede waarom al deze kinderen zo gewelddadig zijn.

Tot slot heb je nog de opa en oma van Lars. Ze zijn net zoals de ouders in de Paradijstuin vaak dronken en agressief. Als je in het verloop van het boek de opa en oma beter leert kennen begrijp je ook steeds beter waarom de ouders van Lars en zijn vrienden zo zijn geworden als ze nu zijn.

Thema en motieven

Het grote thema in Sumobroers is volgens ons: ‘Het recht van de sterkste’. Dit betekent dat de sterkste de ‘heerser’ is van de straten. Hij kan zich alles permitteren, omdat niemand tegen hem op kan. Iedereen bang voor hem en daarom durft niemand ook iets tegen hun ouders te zeggen. In Sumobroers zijn meerdere kinderen die de baas zijn. Ze werken samen om de jongeren kinderen onder de duim te krijgen. Lars heeft allemaal bijnamen voor ze dus hun echte naam hoor je nooit in het boek.

Titel

In het boek zijn Lars en zijn vrienden heel erg close. Ze zijn elke dag met elkaar en ze doen alles samen. Ongeveer in het midden van het boek komt Lars met het idee om te gaan sumoworstelen. Elke keer als school klaar is gaan ze met ze allen sumoworstelen. Omdat ze zo close zijn beschouwen ze zichzelf ook wel als broers van elkaar, broers die elke dag na school gaan sumoworstelen. Zo is de schrijver denk ik op de naam ‘Sumobroers’ gekomen.

Half mens – Maartje Wortel

Opbouw

Het verhaal is niet verteld in chronologische volgorde. De tekstelementen hangen samen omdat ze allemaal terug verwijzen naar één gebeurtenis, de aanrijding. Het verhaal wordt dan ook verteld vanuit drie personen die op hun eigen manier te maken hebben met het ongeluk, de hoofdpersoon, het slachtoffer, een jurylid die de zaak (mede) beoordeeld en iemand die zich ziet als dader. Het boek heeft drie delen (‘iets in je heeft al gekozen’, ‘scheppen’ en ‘ijs’) en genummerde hoofdstukken

Tijd en ruimte

Het verhaal speelt zich af in de Verenigde staten, in Los Angeles. Het is in dezelfde tijd waar wij in leven, de 21ste eeuw. Ook komen er veel elementen en flashbacks van Nederland voor, ze is namelijk geëmigreerd naar Amerika (tegen haar wil in). De plaats speelt een redelijk grote rol, in Amerika is het rechtssysteem zo dat er (volgens het boek) altijd een dader moet worden aangewezen. Dit heeft dan ook de rechtszaak als gevolg en hiermee geeft de auteur zichzelf ook de optie om een derde perspectief mogelijk te maken.

Perspectief

Het verhaal wordt vanaf drie personages weergegeven, een meervoudige personale vertelsituatie. Dit illustreert een redelijk beeld van hoe het er aan toe gaat in Amerika. De personages lijken niet op elkaar en dat zorgt ook voor verschillende kijk op gebeurtenissen (bijvoorbeeld in de rechtbank of het ongeluk). Ook valt het op dat als het meisje (Elsa van der Molen), het slachtoffer en ook wel hoofdpersoon, het echt een ik-perspectief is: “ik dacht aan mijn vriendjes in Nederland..” maar bij de andere twee personages (die ook een grote rol spelen) zou het bijvoorbeeld zijn: “Hij dacht aan het thuisland van zijn ouders”.

Personages

Elsa van der Molen maakt veel mee en je ziet haar kijk op de wereld en denkwijze veranderen. Eerst draaide haar leven alleen maar om leuke vriendjes van haar leeftijd en een alfabet aan namen van vriendjes het bed in trekken. Maar na haar ongeluk is ze niet meer het meisje als ervoor, dit is de echte wereld. Ook Michael Poloni maakt veranderingen mee. Zijn hele leven heeft hij al het gevoel dat hij gevoelens een beetje moet spelen in plaats van dat hij ze echt voelt. Hij gaat dan ook op zoek in het verhaal wat hij mist, wat er anders aan hem is. Aan het eind van het boek denkt hij erachter te zijn gekomen wat hij mist, maar of dat zo is krijg je niet te weten. Dan heb je nog James Dillard, hij is een flat character, iemand waar wij weinig informatie en dus ook weinig verandering van mee krijgen. Ook de ouders van Elsa en Bruno (de verpleger van Elsa in het ziekenhuis waar ze ligt na haar ongeluk) vallen niet echt onder round characters.

Thema en motieven

Het best bijbehorende thema is volgens ons: ‘Eenzaamheid leid tot zoektocht.’ Dit thema hebben wij gekozen omdat Michael en Elsa beide vanwege hun ouders naar de Verenigde Staten zijn verhuist, Michael vanuit Mexico en Elsa vanuit Nederland. Ze weten in Amerika eigenlijk niet zo heel goed zichzelf te vinden en je kunt ze wel degelijk eenzaam noemen. Michael heeft dan ook het gevoel een half mens te zijn en gaat op zoek naar wat er anders is aan hem. Half mens heeft veel verschillende motieven. Zo komt de Hacky sack van Michael die hij van zijn moeder heeft gekregen steeds terug wanneer Michael gestrest is bijvoorbeeld. Ook antwoorden van Bruno komen steeds terug, omdat ze dubbelzinnig zijn en twee kanten op kunnen.

Titel

Michael voelt zich een niet normaal mens, een half mens. Hij is opzoek naar zijn andere (geestelijke) deel en dat vindt hij wanneer hij Elsa ziet. Elsa vond het geweldig in Nederland en leidde een gemakkelijk leven, maar ze vertrok naar de Verenigde Staten. Ze kreeg een ongeluk en haar been moest worden geamputeerd, zij was lichamelijk een half mens, aan het eind hebben ze samen seks en vormen ze samen een heel mens.

ur essay in here…

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Paste yoOpbouw. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/paste-yoopbouw/> [Accessed 20-09-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.