Essay: stap 3: Normale bouw en functie van het aangedane lichaamsdeel voor zover van

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 2 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • stap 3: Normale bouw en functie van het aangedane lichaamsdeel voor zover van
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 512 words. Download the full version above.

belang voor begrip van het ziektebeeld

de alvleesklier (pancreas) is een klier die er langgerecht en trosvormig uitziet. Het orgaan ligt achterin de bovenbuik en achter de twaalfvingerige darm (duodenum) en de maag(ventriculus gaster) en onder de lever (hepar). De bouw van de alvleesklier:

Aan de linkerkant zit de staart, dit is een dun uiteinde. Aan de rechterkant zit de kop, dit is het dikke deel. Tussen de kop en de staart zit de alvleesklierbuis. De alvleesklierbuis is een afvoergang dat sappen naar de twaalfvingerige darm afvoert. Dit zijn pancreassappen die de alvleesklier aanmaakt. Ook heeft de alvleesklier een kleinere afvoergang. Dit is de tweede alvleesklierbuis die ook pancreassap naar de twaalfvingerige darm afvoert. De pancreassappen worden door de meeste cellen in de alvleesklier gemaakt. Dit zijn accini, ook wel sapproducerende blaasjes. Ook produceren cellen in de alvleesklier hormonen. Deze cellen zijn de eilandjes van Langerhans en liggen in groepjes.

De alvleesklier heeft twee functies:

1. Hij produceert alvleeskliersap. Hierin zitten spijsverteringsenzymen die nodig zijn bij de vertering van suikers, eiwitten en vetten in het spijsverteringsstelsel. Ook zorgen de basische stoffen uit dit sap ervoor dat het maagzuur geneutraliseerd wordt, wanneer dit de darm ingaat. De pH van de arminhoud is dus hoger dan de pH van de maaginhoud.

2. Hij produceert de hormonen insuline en glucagon. Deze hormonen zijn zeer belangrijk bij het regelen van de bloedsuikerspiegel.

De alvleesklier reageert op de hoeveelheid suiker in het bloed. Als het suikergehalte in het bloed is verhoogd, zoals na een maaltijd, dan wordt er meer insuline aangemaakt. Als het suikergehalte dan weer daalt in het bloed, maakt de alvleesklier weer minder insuline aan.

Insuline wordt gemaakt in de eilandjes van Langerhans. De eilandjes van Langerhans zijn groepjes kliercellen tussen het klierweefsel van de alvleesklier. Ze zitten niet vast aan de afvoerbuisjes van alvleessap, maar geven zijn hormonen direct af aan het bloed (interne secretie). De eilandjes van Langerhans liggen middenin de alvleesklier en bestaan uit twee typen cellen. Het ene type cel produceert het hormoon insuline, en het andere type cel produceert het hormoon glucagon. Deze hormonen worden ook wel suikerhormonen genoemd omdat ze samen de glucoseconcentratie in het lichaam constant houden.

-insuline: stimuleert de opname van glucose door lichaamscellen in lever en spieren. De lever en spieren zetten deze glucose om in glycogeen. Insuline stimuleert deze omzetting. Insulineproducerende cellen zijn gevoelig voor het snel verhogen van het glucosegehalte in het bloed. Door de afgifte van insuline daalt het glucosegehalte in het bloed dus weer door de opname van lever en spieren.

-glucagon: zorgt ervoor dat glycogeen wordt afgebroken als het glucosegehalte in het bloed is gedaald. Hierdoor komt glucose vrij in het bloed waardoor het glucosegehalte in het bloed toeneemt. De glucagonproducerende cellen zijn gevoelig voor een daling van het glucosegehalte in het bloed.

De eilandjes van Langerhans zijn gevoelig voor het glucosegehalte in het bloed en werkt dus doormiddel van de hormonen met negatieve terugkoppeling, wat je in het plaatje ziet.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, stap 3: Normale bouw en functie van het aangedane lichaamsdeel voor zover van. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/stap-3-normale-bouw-en-functie-van-het-aangedane-lichaamsdeel-voor-zover-van/> [Accessed 09-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.