Essay: Tot halfverwege de jaren tachtig groeide zowel binnen de DDR (duitse democratische republiek Oost-duitsland)) als in de BRD (bondsrepubliek West-duitsland) een groot netwerk van im���s en ambtenaren(de officiele medewerkers), maar dit vooral in de DDR. Van de 16 miljoen mensen die hier woonden werd gezegd dat ongeveer ����n op de vijftig burgers een spion was.De stasi was er helemaal van overtuigd dat de economische situatie beter kon worden in oost-duitsland maar dat alleen als er met harde hand gewerkt werd, dit was ook een van de grote verschillen tussen oost en west want in oost-berlijn werd alles stiekem of vaak met geweld gedaan en in west-duitsland niet zo erg. Er werden wel eens spionnen naar west duitsland gestuurd om alles daar ook een beetje in de gaten te houden, en als er iets verdachts was vertelde de spionnen dat gelijk aan de stasi. Het kon bijvoorbeeld met ontsnappingen te maken hebben uit oost-duitsland waar mensen uit west-duitsland meer van wisten.Er werd van alles gedaan om de ���volksvijanden��� met vooral veel kritiek op het communistische systeem uit te schakelen. De im���s, die ook wel de informanten genoemd werden kwamen bij de stasi door eigen wil, maar sommige ook door chantage of andere vormen van onderdrukking. Ook voelden heel veel mensen zich verplicht om bij de stasi te gaan.Het waren de mannen die informanten konden zijn, de vrouwen niet want die speelden volgens de stasi een ondergeschikte rol. De vrouwen werden ongeschikt beschouwd omdat ze, volgens een intern document ���bijzondere verplichtingen in het gezin moeten nakomen, vooral omdat het grootste deel van het met werknemers van de MFS is getrouwd wat hun inzetmogelijkheden aanzienlijk beperkt���.(stasikinderen boek) Verder controleerden de informanten veel en voerden ze ook veel vuile karweitjes uit.

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 2 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Tot halfverwege de jaren tachtig groeide zowel binnen de DDR (duitse democratische republiek Oost-duitsland)) als in de BRD (bondsrepubliek West-duitsland) een groot netwerk van im���s en ambtenaren(de officiele medewerkers), maar dit vooral in de DDR. Van de 16 miljoen mensen die hier woonden werd gezegd dat ongeveer ����n op de vijftig burgers een spion was.De stasi was er helemaal van overtuigd dat de economische situatie beter kon worden in oost-duitsland maar dat alleen als er met harde hand gewerkt werd, dit was ook een van de grote verschillen tussen oost en west want in oost-berlijn werd alles stiekem of vaak met geweld gedaan en in west-duitsland niet zo erg. Er werden wel eens spionnen naar west duitsland gestuurd om alles daar ook een beetje in de gaten te houden, en als er iets verdachts was vertelde de spionnen dat gelijk aan de stasi. Het kon bijvoorbeeld met ontsnappingen te maken hebben uit oost-duitsland waar mensen uit west-duitsland meer van wisten.Er werd van alles gedaan om de ���volksvijanden��� met vooral veel kritiek op het communistische systeem uit te schakelen. De im���s, die ook wel de informanten genoemd werden kwamen bij de stasi door eigen wil, maar sommige ook door chantage of andere vormen van onderdrukking. Ook voelden heel veel mensen zich verplicht om bij de stasi te gaan.Het waren de mannen die informanten konden zijn, de vrouwen niet want die speelden volgens de stasi een ondergeschikte rol. De vrouwen werden ongeschikt beschouwd omdat ze, volgens een intern document ���bijzondere verplichtingen in het gezin moeten nakomen, vooral omdat het grootste deel van het met werknemers van de MFS is getrouwd wat hun inzetmogelijkheden aanzienlijk beperkt���.(stasikinderen boek) Verder controleerden de informanten veel en voerden ze ook veel vuile karweitjes uit.
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 471 words. Download the full version above.

Er was een oud-stasi medewerker en die vertelde hoe hij bij de stasi was gegaan, hij hoefde namelijk minder schoolgeld te betalen als hij bij de stasi ging. Al deze mensen gaven informatie over familieleden, buurtgenoten of over collega���s aan de inlichtingdienst. Zo ook een voorbeeld van Karlheinz Sch��dlich die als trouwe familieman een stasi verrader bleek te zijn (im): Oom Karlheinz werd nooit door het gezin Sch��dlich ervan verdacht een Stasi-informant te zijn vertelt Susanne Sch��dlich,���Mijn vader mocht als een van de eersten zijn dossier inzien bij de pas geopende Stasi-archieven���, vertelt Sch��dlich. ���Hij was in shock, rende naar buiten, stapte in zijn auto en huilde tot de ruiten ervan besloegen.���Het dossier van Hans Joachim Sch��dlich (vader susanne) en zijn gezin besloeg meer dan achttienhonderd pagina���s. Toen hij de protocollen teruglas, was het alsof hij terugkeerde in de tijd. Ieder woord, ieder detail speelde zijn broer door aan de Stasi.Ook Susanne Sch��dlich nam de dossiers door. ���Ik las mijn eigen biografie, maar dan in de typische kille, afstandelijke taal van de Stasi. Ik dacht dat ook ik recht had op privacy, maar dat is mij jarenlang door mijn oom ontnomen. Nadat ik de dossiers terzijde legde, voelde ik mij verkracht. Vergeven kan ik mijn oom nooit.��� (https://duitslandinstituut.nl/artikel/3317/hoe-een-gentleman-im-een-gezin-verwoestte)
De informanten hielden dus in opdracht van de stasi de hele bevolking in de gaten maar de medewerkers zelf konden ook gespioneerd worden. Je had dus eigenlijk 0% privacy in die tijd en je werd bespioneerd zonder dat je er iets van doorhad. De officiele medewerkers ofterwijl de ambtenaren hadden een andere taak dan de informanten want zij oefende nauwelijks informantenactiviteiten uit, maar zij heersten juist over de informanten, bedachten nieuwe operaties controleerde het materiaal en zorgden ervoor dat het politiebureau alles te weten kwam. Dit alles was een grote taak waarvoor de stasi heel veel mensen nodig had. Naast alle mensen van de stasi had de DDR ook nog een nationale volksarmee van 170000 man de volkspolizei die bestond uit de vopo���s (80000 agenten en 177000 vrijwilligers) en nog eens 50000 mannen van de grenspolitie en daarnaast ook nog eens rond de 1600 geheime informanten vanuit west-duitsland.

Tijdens ���die wende��� waar de DDR veranderde van een communistische dictatuur in een parlementaire democratie bestormde een hele woedige meente alle stasikantoren en kwamen veel burgers erachter dat sommige familieleden of collega���s voor de stasi rapporteerden. Dit is natuurlijk heel erg schokkend en met dit ontdekt te hebben (voor velen mensen) is je vertouwen natuurlijk helemaal weg. De cijfers betreffende de geheime informanten berusten op schattingen aangezien grote delen van de dossiers van de Stasi vernietigd zijn tijdens de val van de DDR.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Tot halfverwege de jaren tachtig groeide zowel binnen de DDR (duitse democratische republiek Oost-duitsland)) als in de BRD (bondsrepubliek West-duitsland) een groot netwerk van im���s en ambtenaren(de officiele medewerkers), maar dit vooral in de DDR. Van de 16 miljoen mensen die hier woonden werd gezegd dat ongeveer ����n op de vijftig burgers een spion was.De stasi was er helemaal van overtuigd dat de economische situatie beter kon worden in oost-duitsland maar dat alleen als er met harde hand gewerkt werd, dit was ook een van de grote verschillen tussen oost en west want in oost-berlijn werd alles stiekem of vaak met geweld gedaan en in west-duitsland niet zo erg. Er werden wel eens spionnen naar west duitsland gestuurd om alles daar ook een beetje in de gaten te houden, en als er iets verdachts was vertelde de spionnen dat gelijk aan de stasi. Het kon bijvoorbeeld met ontsnappingen te maken hebben uit oost-duitsland waar mensen uit west-duitsland meer van wisten.Er werd van alles gedaan om de ���volksvijanden��� met vooral veel kritiek op het communistische systeem uit te schakelen. De im���s, die ook wel de informanten genoemd werden kwamen bij de stasi door eigen wil, maar sommige ook door chantage of andere vormen van onderdrukking. Ook voelden heel veel mensen zich verplicht om bij de stasi te gaan.Het waren de mannen die informanten konden zijn, de vrouwen niet want die speelden volgens de stasi een ondergeschikte rol. De vrouwen werden ongeschikt beschouwd omdat ze, volgens een intern document ���bijzondere verplichtingen in het gezin moeten nakomen, vooral omdat het grootste deel van het met werknemers van de MFS is getrouwd wat hun inzetmogelijkheden aanzienlijk beperkt���.(stasikinderen boek) Verder controleerden de informanten veel en voerden ze ook veel vuile karweitjes uit.. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/tot-halfverwege-de-jaren-tachtig-groeide-zowel-binnen-de-ddr-duitse-democratische-republiek-oost-duitsland-als-in-de-brd-bondsrepubliek-west-duitsland-een-groot-netwerk-van-im%ef%bf%bd%ef%bf%bd/> [Accessed 05-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.