Essay: wie was To Hofstra?

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 2 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: September 16, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • wie was To Hofstra?
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 594 words. Download the full version above.

To
Catharina Christina (To) Hofstra is op 26 februari 1924 geboren in Sneek. Ze schreef in schriften over de oorlog. To is de jongste in het gezin. De beste vriendin van To is : Pop Posma, dit is de dochter van de kruidenier. De familie Hofstra en de familie Posma zijn heel goed bevriend. To en Pop gaan later samen naar ULO en daarna samen naar de huishoudschool. Vanwege de oorlog kunnen zij de school niet afmaken. To wordt door haar dove oma in dienst genomen s’ochtends en s ‘nachts blijft ze bij haar oma. Overdag doet To coupeusecursus in Sneek. To wordt in 1944 ziek. Uit onderzoek blijkt dat To pleuritis (borstvliesontsteking) had. To moest gehaast naar het ziekenhuis. Dit ziekenhuis staat in Sneek. Hier werd To geopereerd. To was hierna nog lange tijd ziek. Na het herstel bleef To thuis helpen in de huishouding. Ook hielp To in de praktijk van haar ouders. De hulp van To is heel handig voor haar ouders. To ging een cursus kerkgeschiedenis en huishoudkundige volgen, dit deed ze in Leeuwarden. Ze ontdekt dat ze graag met kinderen werkt, daarom gaat ze een opleiding volgen deze opleiding heet: kinderverzorging en opvoeding (KNO), dit deed ze in Middeloo. In haar leven volgt To ook nog diverse maatschappelijke cursussen. Ze werkt ook nog als onderwijzeres in vormingsinstituten voor jongeren. Daarna wordt ze nog directrice van dienstencentrum voor ouderen, dit was in Franeker. Nadat het hier opnieuw ging organiseren besluit To met pensioen te gaan. In diezelfde tijd werdt haar moeder ziek, ze besluit haar moeder tijdelijk in huis te nemen. Uiteindelijk blijft haar moeder tot aan haar dood (dit was in 1989 ) bij To in huis. To woont in 2004 in Franeker. To overleedt 1 dag voor de Bevrijdingsdag van Sneek.
De ouders van To
De moeder van To heette: Luyka Christofine Hofstra- Tjebbes. Haar moeder was tandarts. Haar moeder overlijdt in 1989 en zij was 98 jaar.
De vader van To heette: Hendrik Jacob Hofstra. Haar vader was veearts. Haar vader overlijdt in 1973 en was 82 jaar.
De ouders van To hebben elkaar in Heerenveen ontmoet. De vader van To was pati??nt bij de moeder van To. Ze trouwden in 1918 en gingen samenwonen in een groot huis, dit huis stond aan de Wijde Noorderhorne 15 in Sneek. De moeder heeft de tandartspraktijk boven en vader de apotheek beneden. In de oorlog gaan ze gewoon verder met hun werk.
De zus van To
De zus van To, Hiltje ook wel Hilly genoemd. Word geboren in 1919 in Sneek. De doet na de middelbare school een opleiding aan de school voor maatschappelijk werk. Ze komt in Leeuwarden terecht als ambtenares van de kinderwetten. Dit doet ze tijdens de oorlog. Na de oorlog werkt ze bij een opvang met joodse weeskinderen. Tot haar pensioen blijft ze werken bij de kinderbescherming. Hilly woont in 2004 in Leeuwarden.

De broer van To
De broer van To, Jan Jacob Hofstra. Wordt geboren op 23 december 1920. kan door de oorlog na de middelbare school geen vervolg opleiding meer doen. Hij is een echte handelaar. De vader neemt hem in dienst en hij mag werken als assistent-veearts. Dit doet de vader zodat Jan niet naar Duitsland hoeft om daar voor de Duitsers te werken. Zijn vader kon hem niet meer missen. Maar uit angst om toch opgepakt te worden dook hij regelmatig onder bij een collega van zijn vader, dit was in Balk. Jan trouwt en krijgt 2 kinderen in 2004 is hij weduwnaar geworden, en woont in Sneek.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, wie was To Hofstra?. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/wie-was-to-hofstra/> [Accessed 05-08-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.